Arnhem

Aan de oostzijde van Nederland ligt de Gelderse hoofdstad Arnhem. Een stad met zo’n 185.000 inwoners die gevestigd is aan de Rijn, op het randje van de Veluwse stuwwal. Een stad met een rijke en bewogen historie.

Geschiedenis
Arnhem is ontstaan op de plaats waar de Sint-Jansbeek in de Rijn stroomde. Toen Arnhem, bijna 800 jaar geleden, op 23 juli 1233 haar stadsrechten kreeg was zij voornamelijk een stad die haar inkomsten haalde uit de handel die via de Rijn werd gedreven. Arnhem profiteerde hierbij volop van haar centrale ligging als knooppunt tussen de vaarroutes naar het zuiden, westen, noorden en het (Duitse) oosten. De stad werd in 1579 de hoofdstad van Gelre toen zij zich aansloot bij de Unie van Utrecht.

Tijdens de 2e helft van de 19e eeuw is Arnhem sterk uitgebreid en na een verwoestende slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog heeft men de stad tot in de jaren ’60 weder opgebouwd en uitgebreid. Vandaag de dag (anno 2011) worden verschillende (voornamelijk naoorlogse) wijken nog steeds flink verbouwd. Waarbij het aankomende nieuwe station als grootschalig bouwproject de kroon spant.

De oorlog heeft in Arnhem haar sporen nagelaten en er zijn in de stad nog veel namen en monumenten die herinneren aan de jonge strijders die hier een zware strijd vochten tegen de bezetters van weleer. Jaarlijks is er nog een herdenking vanwege de slag om Arnhem.

Heden
Vandaag de dag is Arnhem een bijzondere mooie stad. De stad wordt gekenmerkt door de grote hoeveelheid stadsparken die in en rond de stad aanwezig zijn, waarbij Park Sonsbeek ongetwijfeld de bekendste is.

Ondanks de verwoestingen van de oorlog is men erin geslaagd om de structuur en de aantrekkelijkheid van de binnenstad te bewaren. Een feit dat nogmaals is bevestigd door de verkiezing tot ‘Beste Binnenstad’ van Nederland 2007-2009. Daarbij genomen de prijzen voor ‘Groenste stad’ van Nederland en ‘Evenementenstad van Nederland’, mag zonder schroom gezegd worden dat Arnhem een bijzondere, mooie en levendige stad is.

Verder zijn in en rond Arnhem een groot scala van (goede) opleidingen gevestigd. Uniek is natuurlijk van HALL Larenstein als toonaangevende groene school in de wereld. De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) welke al verscheidene jaren als beste HBO in Nederland wordt aangeschrevenen. De creatieve opleidingen aan het kunstzinnige ARTEZ en last but not least de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) waar ook opleidingen aanwezig zijn welke als beste in Nederland worden aangeschreven (Autotechniek en Bouwkunde).

Echter we kunnen hier natuurlijk zoveel mogelijk vertellen en verwijzen naar bronnen en sites etc. etc., maar…… om Arnhem echt te beleven moet je gewoon de stad met een bezoekje vereren!